Петел следи какво се случва с бюджета на столицата. Предложеният бюджет от екипа

...
Петел следи какво се случва с бюджета на столицата. Предложеният бюджет от екипа
Коментари Харесай

Васил Терзиев внесе в СОС проекта за бюджет на София

" Петел " следи какво се случва с бюджета на столицата. 

Предложеният бюджет от екипа на Васил Терзиев е в размер на  2 577 149 857 лева Към тях ще бъдат прибавени още 100 млн. лева от Държавния бюджет за вложения в цяла София, от които 50 млн. лева за планове на районните администрации. По този метод средствата, които ще се влагат в  София през 2024 година, ще са на рекордно високи стойности.

Приоритетите в Бюджета са планувани въз основата на  изследване, направено от сегашния управителен екип на Столичната община през 2023 година за качеството на живот в София, написа novini.bg. 

Проектът за бюджет бе показан пред общински съветници, синдикатите, национално показаните работодателски организации, IT-сектора и представители на общинските културни институти. До 23 януари всички заинтригувани страни имаха опция да подават документално своите оферти за промени в плана за бюджет, а на 25 януари се състоя обществено разискване в аулата на СУ „ Свети Климент Охридски “. Като резултат от извършените разисквания в капиталовата стратегия са включени главният ремонт на  35 СУ в регион „ Лозенец “, 25 СУ в регион „ Красно село “ и детска градина №77,  регион „ Средец “. Следствие на публичните разисквания в плана за бюджет е заложено и нарастване на заплатите на работещите в столичните театри и културни домове с още 10%, т.е. общо 20 % за 2024 година

Основните акценти в плана за бюджет за 2024 година са: 

611 945 670  лева за вложения в строителство на нови и поправки на детски градини и учебни заведения, инфраструктура и вътрешно квартални улици и възстановяване на изискванията в лечебни заведения и ДКЦ;

    Без повишение на налози, само че с повишение на събираемостта; 

    Включване на жителите в ръководството на града. 5,3 млн. лева ще разпределят жителите на София по предпочитани за тях проекти;

    10% повече за по-зелена София;

    50% повече за Програма “Култура ”;

    Дигитализация на услугите на Общината и стимулиране на  новаторски планове.

Капиталовата стратегия е на стойност   611 945 670 лева. Към тези вложения се прибавят финансираните от държавния бюджет 109 плана на стойност 100 млн. лева

Средствата от европейски оперативни стратегии в тазгодишния бюджет са на относително по-ниски равнища и възлизат на 112,434,200 лева, което се дължи на обстоятелството, че се намираме в  края на програмния интервал. Столичната община ще развива потенциала и плановата подготвеност на столицата, с цел да може да взе участие интензивно в обезпечаването на вложения за идващия интервал. 

Инвестициите в Бюджет 2024 в София са ориентирани към създаване на транспортната инфраструктура и по –добра транспортна съгласуваност в града, в това число пешеходна и велосипедна. Инвестиционната стратегия е със фокус създаване и възобновяване на учебни заведения и детски градини, както и цифровизация.

Сред огромните инфраструктурни обекти са  разширението на метрото през регион „ Слатина “ и през регион „ Подуяне “,  продължението на бул. “Тодор Каблешков “, разширението на бул. “Филип Кутев “, ул. „ Емилиян Станев “, връзката сред Северна скоростна дъга и бул. “Владимир Вазов “, както и бул. “Ал. Стамболийски “, бул. “Копенхаген “, разширението на бул. “Рожен “, бул. “Скобелев “. За по-добра велосипедна съгласуваност по всички новостроящи се булеварди ще бъдат построени и велоалеи. 

В финансовата стратегия са включени и поправки на тротоари и обезпечаване на налична градска среда. Важен приоритет в бюджета е построяването и обноваването на детски градини и учебни заведения. В Проекта за бюджет е заложено строителството на детски градини, чието строителство се извършва все още. Предвидени са и 1.5 млн. лева за планиране на нови здания. През 2024 година ще се работи по построяването на 7 км водопроводи, над 50 км канализация и над 3.4 км промяна на речни корита ". 

Пълна бистрота и проследимост на разноските

В идващите месеци ще се сътвори особено място на уеб страницата на общината, в което всеки ще може да види по какъв начин и защо се харчат парите на София по наличен и понятен метод.

Дигитализация за работеща администрация и бързи услуги за жители

Време е София да влезе в 21. век и по тази причина акцент в Бюджета за 2024 е цифровата промяна. Всички услуги за жители и бизнес би трябвало да бъдат налични и онлайн, осведомителната сигурност на Следствен отдел към окръжна прокуратура и районните администрации ще бъде нараснала, както и ще се усъвършенстват и цифровизират вътрешните процеси.

Увеличен бюджет за просвета и повече спортни действия

В Бюджета са заложени повече средства за Програма “Култура ”, които за 2024 година възлизат на  2,250,000 лева Увеличението по отношение на 2023 година е в размер на 750,000 лева и се дава в осъществяване на политиката на общината за поддръжка на дейностите в региона на културата.

Увеличени са и средствата за спортните клубове, както и тези за осъществяване на районни спортни шампионати за деца и младежи, за да се възроди положителната процедура за провеждането на районни спортни шампионати и шампионати за деца и младежи. В развиването и популяризирането на всеобщ спорт виждаме един от ключовете за по-здрави поданици на София. Ще построяваме и модернизираме спортни площадки в регионите.

Истински цивилен бюджети по региони – софиянци вземат решение къде да влагат 5.3 млн. лева

Жителите на  Столичната община директно ще могат да разпределят 5.3 млн. лева за възстановяване на изискванията в кварталите и решение на проблемите в тях. В гражданския бюджет са предвидени 200 000 лева за всеки регион, както и 500 000 лева за цяла София, за които жителите ще вземат решение по какъв начин да бъдат вложени – в възстановяване на междублокови пространства, зелени площи, детски площадки или организирането на общностни културни събития и други, които софиянци правят оценка за значими за тях. Ако програмата за цивилен план се окаже сполучлива, средствата за нея в Бюджета за 2025 година ще бъдат увеличени доста. 

Рекорден бюджет за превоз и транспортна инфраструктура

Приоритети в транспортната инфраструктура са доизграждане на съществени пътни артерии от кръговорадиалната улична мрежа, реализация на планове за вътрешноквартални улици, нахлуване в кварталите с вложения в инфраструктурата, планиране и създаване на многоетажни паркинги. Парите за дейностите по " Транспорт " са рекордно огромни тази година – обезщетения от страна на Следствен отдел към окръжна прокуратура в размер на 132 млн. лева и обезщетения според Наредба на Министерски съвет от 07.07.2015 в размер на 89 млн. лева Предстои представянето на Проекта на икономическата рамка за превоз за 2024 година, в която ще е заложено и 15% нарастване на възнагражденията за транспортните служащи.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР